Oliën & lakken

Een houten vloer is zelfs puur en onafgewerkt al indrukwekkend, maar als u de houten vloer op een duurzame manier wilt gebruiken, dan is het raadzaam het hout verder af te werken. Afwerking gaat verder dan schuren alleen. U kunt de houten vloer lakken of oliën, maar ook minder gebruikelijke technieken zijn soms erg effectief. Zo is er de mogelijkheid de planken te roken.

De manier waarop u uw houten vloer afwerkt is heel persoonlijk. Iedere woonsituatie stelt weer andere eisen aan de houten vloer. Ook smaak speelt natuurlijk een grote rol. Verder zal de ene afwerkingsmethode beter voor de door u gekozen houtsoort werken dan de andere.

Ook de nadelen van de verschillende producten moeten kunnen worden besproken. Zo is lak wel heel duurzaam, het is ook heel bewerkelijk: als u de vloer even wilt "bijlakken" is dat vaak een hele operatie. Olie is dan weer erg gemakkelijk te gebruiken, maar het is ook minder slijtvast.

Lak

Het lakken van houten vloeren is een heel gebruikelijke manier om de vloer af te werken. Hoewel het even wat organisatie kost de vloer in de lak te zetten - alle meubels moeten de kamer uit, de lak moet even inwerken - kunt u er nadien jaren mee toe. Lak is slijtvast. Pas na een goed aantal jaren moet de vloer opnieuw worden gelakt. De houdbaarheid van de lak verschilt natuurlijk per soort lak, en per merk.

Het hangt erg van uw smaak af of u een glanzende of een matte vloer wilt hebben. Die glans bereikt u met de juiste lak. Niet iedere houtsoort staat evengoed met zo'n glanslaag. De keuze voor de juiste soort lak is persoonlijk. Een matte laklaag benadrukt vooral de natuurlijke uitstraling van het hout.

Olie

Voor het onderhoud van een houten vloer is olie zeer geschikt. Bij een olie behandeling wordt de houten vloer met een speciale olie ingeboend die in de vloerdelen trekt. Hierdoor wordt uw houten vloer waterafstotend en is hij makkelijker schoon te houden, bijvoorbeeld met houtzeep. Bovendien is het eenvoudig om de olie zelf aan te brengen op de vloerdelen, bijvoorbeeld om achteraf een bepaald plekje bij te werken.

Een groot voordeel van het gebruik van olie op uw houten vloer is de exacte kleurbepaling. Met olie is het heel goed mogelijk uw houten vloer een eigen kleur te geven. Dit geeft een mooi resultaat, omdat de nerven en andere karaktertrekken van het hout zichtbaar blijven door de kleur van de olie heen. Olie geeft vaak een natuurlijke uitstraling aan uw houten vloer.